Novi plan upravljanja nacionalnim parkom Plitvička jezera

Region | Održivi razvoj

P-H20170131021614U Nacionalnom parku Plitvička jezera u utorak je predstavljen projekt izrade novog plana upravljanja tim parkom od 2017. do 2027. godine, čije je sastavni deo i Akcioni plan upravljanja posetiocima. Ministar zaštite okoline i energetike Hrvatske Slaven Dobrović tom prilikom je istakao kako bi novi plan trebalo da da odgovor u vezi s brojem posetioca i očuvanjem prirode i okoline te definisati meru između očuvanja područja kakvo je danas i njegova daljeg razvoja.

Jedinstvena prirodna vrednost Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, prepoznata i na svjetskom nivou uključivanjem na popis svetske prirodne baštine pod UNESCO-ovom zaštitom, čini upravljanje njime složenijim, a odgovornost za njegovo očuvanje većom. „, istakao je ministar Dobrović.

Aktualni plan upravljanja NP Plitvičkim jezerima donešen je 2007. i jedan je od prvih u Hrvatskoj, a početak izrade novog plana je odgovor na aktualne zahteve za efikasnije upravljanje tim parkom s naglaskom na upravljanje posetiocima.

 Dva vodeća svetska i tri domaća stručnjaka za upravljanje zaštićenim područjima i posetiocima imaju zadatak da izrade novi plan upravljanja Nacionalnim parkom Plitvička jezera s Akcionim planom upravljanja posetiocima kojim će se definisati najbolja rešenja za upravljanje tim parkom u sledećih 10 godina. Uz hrvatske stručnjake Ognjena Škunca, Vesnu Vukadin i Vladimira Layja, izradu plana pratiće i dva najcitiranija svetska stručnjaka iz područja nadzora broja posetioca u zaštićenim područjima – prof. Stephen F. McCool iz SAD-a i prof. Paul F.J. Eagles iz Kanade, čiji su angažman sufinansirali američko i kanadsko diplomatsko predstavništvo.

Izvor: hina.hr

V.Vukajlović