Novi njujorški zakon donosi obavezne zelene krovove

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

U budućnosti će svaka zgrada u Njujorku na svom krovu morati da ima zelenilo, solarne panele ili mini-turbine na vetar.

Oni koji se budu ubuduće upuštali u posao sa investicijama i gradnju objekata, moći će da biraju između ova tri uslova ili da izaberu kombinaciju sva tri.

Novim gradskim zakonom o zelenoj gradnji, do 2030. godine trebalo bi da se eliminiše zagađenje vazduha ekvivalentno aktivnosti milion automobila.

Zeleni krov veće površine može smanjiti potrebu za ventilacijom za 75 odsto.

To je plan gradskih vlasti Njujorka, koji su uoči svetskog Dana zelenila odlučili da donesu paket zakona kojima se definiše buduća gradnja a sve u cilju poboljšanja energetske efikasnosti grada.

Njujork je postavio uslove za izgradnju stambenih i poslovnih objekata, a pre njega su to učinili Denver, Portland, San Francisko i Toronto.

Energetski efikasne zgrade su deo Zakona o klimatizaciji, koji prepoznaje zgrade Njujorka kao glavne krivce za emisiju ugljenika u gradu. Zakon nazvan Dirty Building Bill ima za cilj da smanji emisiju ugljenika za 80% do 2050. godine.

U okviru novih zakona razmatra se i zabranu staklenih fasada, osim u slučaju da zgrada ispunjava određene energetski efikasne propise izgradnje.

Željka Vesić