Novi način za smanjenje ugljen-dioksida – Coca-Cola za pravljenje mehurića koristi CO2 iz vazduha?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Industrija pića je jedan od najvećih korisnika ugljen-dioksida (CO2), sa godišnjom potrošnjom ovog gasa koja dostiže 10 miliona tona. Proizvođači gaziranih sokova i voda koriste ga za pravljenje mehurića u svojim artiklima. Trenutno se industrija većinom oslanja na CO2 proizveden od hemijskih sirovina.

Međutim, razvijanjem tehnologije hvatanja i skladištenja CO2 iz atmosfere (carbon capture and storage), kompanije poput Coca-Cole mogu istovremeno da obavljaju svoju uobičajenu delatnost snabdevanja čovečanstva gaziranim napicima i da se posvete zaštiti životne sredine.

Coca-Cola se udružila sa švajcarskim preduzećem za čistu tehnologiju Climateworks koje izvlači ovaj štetni gas iz vazduha, pročišćava i prerađuje u svrhe njegovog korišćenja u Valser vodi u vlasništvu ove velike svetske korporacije.

„Ponosni smo zato što predvodimo razvoj ove napredne tehnologije. Održivost je jedan od prioriteta naše poslovne strategije“, rekao je Najdžel Dejvis, generalni menadžer kompanije Coca-Cola u Švajcarskoj.

Suosnivač Climateworks Jan Vurcbaher je takođe zadovoljan saradnjom. „Climateworks je uzbuđen zbog prilike da radi zajedno sa vodećim proizvođačem gaziranih pića na dostizanju svog cilja da do 2025. godine ‘hvata’ 1 odsto emisija CO2„, izjavio je on.

Ipak, u javnosti i dalje postoje oprečni stavovi kada je reč o hvatanju i skladištenju CO2. Najveći nivo zabrinutosti izaziva mogućnost „oslobađanja“ velikih količina uskladištenog štetnog gasa. Mana ove tehnologije su i njeni visoki troškovi, ali vremenom postaje sve pristupačnija, te se očekuje njen skorašnji prodor u komercijalnu upotrebu.

Jelena Kozbašić