Novi gasovod između BiH i Hrvatske biće dug 160 km i koštaće 80 miliona evra

Vesti | Region | Gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebalo da krene sa izgradnjom novog gasovoda kojim bi se stvorio alternativni pravac za dostavljanje tog vrlo važnog energenta. Taj projekat koštao bi 80 miliona evra. Bio bi finansiran iz sredstava Evropske banke za obnovu, a njegovom izgradnjom bi ova zemlja dobila 160 kilometara novog gasovoda, piše Večernji list BiH.

Direktor BH-Gasa i članovi Uprave hrvatskog Plinacro-a potpisali su krajem prošle nedelje memorandum o razumevanju i saradnji između BH-Gasa i tog hrvatskog operatera transportnog gasnog sistema kojim su definisana područja saradnje u kojima će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata. Pritom je poseban naglasak stavljen na povezivanje gasnih sistema preko tačke južne interkonekcije.

Gasovod koji bi iz Zagvozda išao do Novog Travnika dužine je oko 160 kilometara, a okvirna cena projekta bila bi oko 80 miliona evra. Iz BH-Gasa objašnjavaju kako bi, ako se sve bude odvijalo po planu, u narednih 12 meseci mogle biti gotove studije uticaja na okolinu, finansijske studije …, nakon čega bi se moglo krenuti u eksproprijaciju zemljišta.

– To je početak realizacije projekta južne interkonekcije, odnosno spajanja gasovodnih sistema Hrvatske i BiH. Želja BH-Gasa je obezbediti za BiH, konkretno za Federaciju BiH, sigurnost u snabdevanju i drugi pravac snabdevanja prirodnim gasom. Postojeći gasovod, koji ide od Zvornika, star je već 40 godina i on polako doživljava svoju punu starost, a razlog započinjanja ovog projekta je i diversifikacija izvora snabdevanja – kazao je za Radiosarajevo.ba Almir Bečarević, savetnik Uprave BH-Gasa.

Foto-ilustracija: Pixabay

Kada Vlada FBiH usvoji informaciju o ovom memorandumu, pristupit će se fazi projektovanja novog gasovoda.

– Izgradnjom ovog gasovoda BiH bi dobila mogućnost da kupuju prirodni gas i iz drugih izvora, a ne samo ruski, kako je to bio slučaj do sada. Gasovod bi išao pravcem Travnik – Posušje te dalje prema Hrvatskoj, a bio bi uključena i grana za Mostar – ističe Bečarević.

Bezbednost snabdevanja Iz Plinacro-a su naveli kako će se raditi i deonice Slobodnica – Brod – Zenica, Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa. Pravci Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik i Slobodnica – Brod – Zenica predstavljaju deo gasnog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring), čijom bi se realizacijom omogućila diversifikacija izvora snabdevanja BiH, kako preko projekta Jonsko-jadranskog gasovoda i južnog dela hrvatskog transportnog sistema tako i preko hrvatskog transportnog sistema na severu koji se neposredno naslanja na slovenački i mađarski transportni sistem.