Novi električni Mini stiže na puteve naredne godine

Vesti | Mobilnost | Svet

Foto: YouTube (screenshot)

Kompanija Mini radi na prvom električnom modelu – Cooper SE, koji će se proizvoditi od novembra u fabrici u Oksfordu, u Velikoj Britaniji, a prvi kupci će u svoje automobile sesti početkom naredne godine.

Prvi Minijev model koji neće pokretati motor s unutrašnjim sagorevanjem sa sobom donosi elektromotor iznad prednje osovine koji razvija 184 konjskih snaga i 270 Nm obrtnog momenta, a u britanskoj automobilskoj kompaniji, pod okriljem BMW-a, kažu da će kapacitet baterija od 32,6 kWh biti dovoljan za prelazak do 270 kilometara.

Bogato opremljen automobil od 0 do 100 km/h stiže za manje od sedam sekundi, a maksimalna brzina iznosi 150 km/h. Za potpuno punjenje baterija u najgorem slučaju potrebno je manje od četiri sata, a za 80 odsto kapaciteta baterija koje se pune punjačem od 50 kV potrebno je 35 minuta.

Foto-ilustracija: Unsplash (Maria Teneva)

Zapremina prtljažnika u električnom Cooperu ista je zapremini u modelu koji pokreće motor s unutrašnjim sagorevanjem, a zbog prostora u podu koji je iskorišćen za smeštaj baterija automobil je, u odnosu na standardni Cooper S, odmaknut od tla dodatnih 18 milimetara.

Na spisku standardne opreme su LED svetla, TFT instrumentna tabla, multimedijalni sistem kojim se upravlja preko displeja od 6,5 inča, dvozonski automatski klima-uređaj i sedišta koja se greju. Uplate se već primaju, a za električni Mini na zanimljivim felgama od 17 inča u Nemačkoj treba izdvojiti 32.500 evra.

Izvor: Energetika.ba