Novi bunari i veće količine pijaće vode u Lazarevcu

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Grad Beograd

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević obišao je JKP „Vodovod i kanalizacija” u Lazarevcu i objasnio koje su mere preduzete da ova opština bude snabdevana većom količinom vode.

Obilasku su prisustvovali i zamenik predsednika opštine Lazarevac Miloje Živanović i direktor JPKP „Lazarevac” Aleksandar Arsenović.

Nikodijević je rekao da, s obzirom da kvalitet komunalnih usluga utiče na život građana, od velikog značaja za Grad Beograd je da sva komunalna preduzeća dobro rade i pružaju visok kvalitet usluga.

„U Lazarevcu komunalno preduzeće ima nekoliko usluga, jedna od njih je i rukovođenje vodovodom. Uverio sam se da se veoma vodi računa o kvalitetu vode koja se isporučuje. Hroničan problem je nedovoljna količina vode za ceo ovaj kraj Beograda. Verujem da će ovaj problem u budućnosti biti rešen, jer se trenutno kopaju tri bunara. Dva bunara se kopaju u saradnji sa Javnim preduzećem „Elektroprivreda Srbije”, a jedan sa opštinom“, precizirao je predsednik Skupštine grada.

On je istakao da bez investiranja u nove bunare i revitalizaciju postojeće mreže teško da je moguće rešiti probleme sa nedostatkom vode.

„U razgovoru sa direktorom preduzeća i predstavnicima opštine zaključili smo da građane ne bi trebalo da brine u čijoj nadležnosti su određeni poslovi, u kakvom stanju je komunalno preduzeće, iako znamo da imaju finansijskih problema, već da je najbitnije da se izvrše komunalne usluge na najbolji mogući način i da probleme rešava rukovodstvo“, poručio je Nikodijević.

Govoreći o važnosti isporučivanja usluga, Nikodijević je istakao da dok god ovo komunalno preduzeće bude pružalo usluge na visokom nivou, ono će imati podršku Grada Beograda.

Arsenović je naglasio da se problem nedostatka vode pojavio zbog urušavanja i starenja bunara, što iziskuje izgradnju novih bunara i zamenu stare mreže.

Foto: Grad Beograd

„Urađena je tehnička dokumentacija za kopanje dva bunara, u saradnji sa EPS-om i RB „Kolubara”, koji će biti izbušeni i spremni za sledeće leto. U toku su pripremni radovi za bušenje još jednog bunara u Nepričavi“, najavio je direktor preduzeća i istakao da će do narednog leta situacija sa količinom vode biti mnogo bolja od trenutne.

Zamenik predsednika opštine Lazarevac Miloje Živanović je naveo da je odlična saradnja sa Lajkovcem, jer se voda iz Nepričave po ugovoru deli sa njima.

„Novi menadžment preduzeća je potpuno promenio poslovnu politiku i siguran sam da će se problemi jedan za drugim sistemski rešavati. Zahvaljujem Gradu Beogradu na podršci, a opština će se truditi da u narednoj godini uradi kanalizaciju i vodovod u još sedam ulica, kao i da realizuje niz drugih investicija u infrastrukturu“, rekao je Živanović.

Izvor: Grad Beograd