Novi brzi punjač na parkingu kompanije ABB u Beogradu

Mobilnost | Srbija

Foto: EP

Na putu ka uvođenju ekomobilnosti prvi korak jeste širenje mreže električnih punjača

 

Rukovodstvu kompanije ABB u Beogradu ovaj postulat je više nego jasan. Zato su polovinom ovog meseca pored punjača za električna vozila Smart Wallbox ugradili i brzi punjač Terra 54 CJG.

Iako električnih i hibridnih vozila nema u velikom broju u našem gradu, trend prelaska na nove vidove transporta koji ne emituju štetne gasove neće nas mimoići. Za veću zastupljenost ekoloških vozila u saobraćajnom miksu čekaju se i državne mere promocije i podsticaja. Do tada mreža punjača se grana širom Srbije.

Stanica za punjenje Terra 54 CJG koja je postavljena na parkingu kompanije ABB ima tri priključka.

Predrag Vučinić, predstavnik prodajnog tima ABB-a, objasnio nam je da je prvi priljučak namenjen evropskim i američkim vozilima, drugi japanskim automobilima a treći je za sporo AC punjenje.

„Po kvalitetu ovo je najbolji punjač koji postoji i to se iz dana u dan potvrđuje velikom potražnjom na svetskom tržištu. Snaga punjenja je 50 kW DC a ima mogućnost sporog punjenja na 22 kW ili 43 kW. To uvek zavisi od tehničkih karakteristika elektroinstalacija u objektu na koje se priključak priključuje“, kaže Predrag.

Foto: EP

Stanica za punjenje Terra 54 CJG omogućava brzo napajanje ne samo današnjih električnih automobila već i vozila naredne generacije. Za ovu mogućnost je  zaslužna tehnologija otvorenog industrijskog interfejsa za buduća rešenja.

Ovo je druga stanica za punjenje ovog tipa koja je ugrađena u Srbiji. Prethodno je ABB u saradnji sa kompanijom PORSCHE SCG d.o.o. Beo­grad instalirao i pustio u rad električnu stanicu za punjenje (električni punjač) iz portfolija Terra 53 i time doprineo ideji elektrifikacije transportne infrastrukture.

Za ugradnju punjača angažovana je kompanija MT-KOMEX koja je servisni partner ABB-a u oblasti elektromobilnosti.

Predrag kaže da ima dosta upita za ugradnju električnih punjača. To govori da se stvari menjaju i da je dan kada ćemo imati znatno više električnih vozila na ulicama blizu. Naravno, veći broj električnih vozila uticaće i na kvalitet vazduha koji udišemo jer će se korišćenjem ovih automobila umesto vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem smanjivati emisija štetnih gasova.

Tamara Zjačić