Nove geotermalne tehnologije za sprečavanje zemljotresa

Svet

Geothermal plant near Calipatria, CaliforniaGeotermalna energija je predstavlja obnovljiv vid energije koji se konstantno proizvodi u zemlji u različitim procesima.

I pored pouzdanosti, isplativosti i ekološke održivosti, otpuštanje geotermalne vode iz zemlje može dovesti do zemljotresa koji ugrožavaju stanovništvo i proizvodnju obnovljive energije iz geotermalnih postrojenja.

Na primer, prošle godine u Švajcarskoj bušenje geotermalnog izvora dovelo je do nastanka zemljotresa snage 3,6 Rihtera, a kako bi se situacija stabilizovala ubrizgano je 650 kubnih metara vode u zemljinu koru.

Kako bi se izbegli ovakvi problemi, inženjeri su razvili takozvani binarni ciklus geotermalne elektrane koji radi na principu zatvorene petlje. Naime, topla voda prolazi kroz izmenjivač toplote koji zatim zagreva radni fluid čija je tačka ključanja niža od tačke ključanja vode, npr. izobutan. Topla voda se zatim vraća u zemlju, a izobutan pokreće generator. Vraćanje tople vode nazad onemogućava pomeranje zemljine kore, a samim tim i nastanak zemljotresa.

Geotermalna elektrana „Raser“ je prva elektrana (2009) koja koristi sistem zatvorene petlje, snage 10MW, a nalazi se u Kaliforniji u Anahajmu (Anaheim).

Ova elektrana koristi organski ciklus Rankin (ORC) koji proizvodi energiju na temperaturi vode iznad 90 ºC. Obične geotermalne elektrane počinju sa proizvonjom energije tek kada je temperatura vode veća od 180 ºC , ali u zavisnosti od toga koja tečnost se koristi u ovoj elektrani proizvodnja energije može početi čak i na 70 ºC.

Proces zatvorene petlje sličan je procesu proizvodnje energije iz nuklearne elektrane, ali je radni fluid drugačiji. U elektrani „Raser” obično se koriste radni fluidi, kojih ima u frižiderima za hlađenje, netoksični su i nezapaljivi, a njihova tačka ključanja je -44 ºC t na atmosferskom pritisku.

S.J.
foto: Getty