Nove BusPlus usluge štite prirodne resurse

Mobilnost

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas predstavljanju nove usluge Grada Beograda, koja je nastala povezivanjem Sekretarijata za javni saobraćaj Grada sa sistemom eUprave, a koja će građanima doneti značajne uštede u vremenu i novcu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ant Rozetsky)

Pored premijerke, nove elektronske usluge za građane Beograda predstavili su direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Zahvaljujući elektronskom povezivanju Sekretarijata za javni saobraćaj Grada Beograda sa sistemom eUprave (bazama podataka Nacionalne službe za zapošljavanje, PIO fonda, Ministarstva unutrašnjih poslova i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja) penzioneri i nezaposlena lica više neće morati da donose papirne potvrde i uverenja prilikom vađenja ili produžavanja kartica za prevoz.

Naime, zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka po službenoj dužnosti, dovoljno je da građani dođu na šalter BusPlusa samo jednom sa ličnom kartom, a sistem će nakon toga automatski svaki mesec proveravati status ovih građana i produžavati važenje kartica za prevoz.

Time se građani oslobađaju potrebe donošenja oko 130.000 potvrda ili uverenja iz Nacionalne službe za zapošljavanje ili PIO fonda, kao i čak 530.000 odlazaka na šaltere BusPlusa da bi se na osnovu očitavanja lične karte utvrdilo prebivalište. To je ukupna ušteda građanima na godišnjem nivou od oko 660.000 sati ili oko dva miliona evra.

Ova usluga je još jedan od primera za to kako elektronska uprava transformiše javnu upravu na način da građani prestaju da budu kuriri koji nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera i kako javna uprava postaje efikasan servis građana.

Istovremeno, na ovaj način se doprinosi unapređenju zaštite životne sredine jer se godišnje štedi 660.000 papira A4 i prestaje potreba da se oni čuvaju u arhivama, što predstavlja godišnju uštedu od čak 66 odraslih stabala, 280.500 litara vode i 24,42 megavata struje.

Jovanović je predstavio još jednu uslugu za sve žitelje i posetioce Beograda. Gradske linije grada Beograda su odskoro dostupne na Gugl mapi, i to svi podaci o gradskim linijama, redu vožnje, lokacijama stajališta, trasama i cenama karata u javnom saobraćaju, a u narednom periodu plan je da se na ovim mapama nađe i BG voz, kao i noćne linije i minibus ekspres linije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dead Angel)

Otvaranje podataka javnog prevoza grada Beograda na Gugl mapi omogućava jednostavnije snalaženje i planiranje putovanja potencijalnim putnicima, korisnicima javnog gradskog prevoza, turistima, a pre svega Beograđanima.

U ovom trenutku otvoreni su statički podaci iz rasporeda vožnje. Zajedno sa Sekretarijatom za saobraćaj Grada Beograda planirano je i otvaranje dinamičkih podataka i tada će se na Gugl mapama pokazivati polasci u realnom vremenu ukoliko zbog na primer saobraćajnih gužvi dođe do pomeranja reda vožnje.

Pored Beograda, gradski saobraćaj na Gugl mapama dostupan je u Nišu, Kragujevcu, Užicu i Subotici, a trenutno se radi i na omogućavanju ove usluge i za građane Pančeva.

Izvor: Vlada Republike Srbije