Nove baterije mogle bi da pune električna vozila za samo nekoliko sekundi

Foto: pixabay

Naučnici sa Univerziteta u Glazgovu su izumeli novu vrstu tečnih baterija koje koriste nano-molekule za skladištenje energije koja se može ispustiti kao električna energija ili kao vodonik. Koncentrisanjem nano-molekula u tečnosti kapaciteti za skladištenje energije se povećavaju nekoliko desetina puta, takođe to podrazumeva i veću kilometražu koju vozila mogu da pređu kao i brže punjenje baterija.

Istraživači koji stoje iza ovog projekta kažu da to znači da bi električna vozila mogla biti u potpunosti napunjena za samo nekoliko sekundi i to tako što bi se tečnost sa koncentrisanom energijom ubacila nakon izbacivanja stare, potrošene tečnosti koja će moći da se ponovo napuni i upotrebi.

Profesor Leroj Kronin sa Univerziteta u Glazgovu rekao je : “Kako bi budući obnovljivi izvori energije bili efikasniji moramo imati veće kapacitete i fleksibilnije tehnike skladištenja energije.”
“Naš pristup je nov i podrazumeva elektrohemikalije koje bi otvorile mnoge opcije u industriji električnih vozila gde se i dalje koriste baterije vrlo ograničenog kapaciteta.”

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews