Novčane kazne za spaljivanje biljnih ostataka u Paraćinu

Foto-ilustracija: Pixabay

Spaljivanjem biljnih ostataka često dolazi do nekontrolisanih požara na otvorenom, koji nanose velike materijalne štete, a predstavljaju rizik i po ljude, pa su Uprava za poljoprivredu i Štab za vanredne situacije, još jednom upozorili građane ne samo na opasnost od pomenutih aktivnosti, već i na predviđene kaznene mere u takvim situacijama.

Novčanom kaznom u iznosu od deset hiljada dinara za takav prekršaj kažnjava se fizičko lice, dok za pravna lica kazna iznosi od tri stotine hiljada do milion dinara, ukoliko se utvrdi da su na poljoprivrednom gazdinstvu spaljivani žetveni ostaci, odnosno ako se utvrde druga oštećenja na poljoprivrednom zemljištu, štete na usevima i sadnicama. Poljoprivredno gazdinstvo, u takvim okolnostima, gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od tri godine, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije i Uprave za poljoprivredu Opštine Paraćin.

Izvor: Opština Paraćin

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Paraćin u slici i reči“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.