Novac za borbu s klimatskim promenama dobija Beograd i još tri grada

Srbija | Klimatske promene

270023Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović izjavila je danas da je Beograd jedan od četiri svetska grada koji je dobio novac za pitanje klimatskih promena, što je veliki uspeh.

„Moram da najavim da je, na COP 21 u Parizu (konferencija o klimi), Beograd ušao u četiri svetska grada koji je dobio novac za pitanje klimatskih promena i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte“, rekla je Božović na konferenciji „Borba protiv klimatskih promena – spremnost Srbije“, održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Ona je navela da je Vlada Republike Srbije, kada je reč o klimatskim promenama, vrlo posvećena toj oblasti i da prvi put ima sve planove u oblasti životne sredine, naravno i u oblasti klimatskih promena.

„Već imamo preko 100 miliona evra najavljenih projekata za bespovratna sredstva iz IPA fondova, i to već za 2017. i 2018. godinu“, precizirala je Božović, dodajući da smo u proteklom periodu imali jako malo strateških stvari kada su u pitanju klimatske promene.

Ona se osvrnula i na danas predstavljenu „Strategiju u borbi protiv klimatskih promena sa akcionim planom“, koju će sa milion evra finansirati EU, a koja, kako kaže, podrazumeva sve međunarodne obaveze koje Srbija ima kada je u pitanju EU.

Božović je još jednom istakla da je ovo vrlo kompleksna i teška oblast, i da je dosta posla urađeno u protekle tri godine.

Izvor:tanjug.rs

Vesna Vukajlović