Nova vozila za Sektor za vanredne situacije

Vesti | Srbija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je juče u Beogradu uručenju sedam vatrogasnih vozila koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo za potrebe Sektora za vanredne situacije i najavio nova ulaganja u vatrogasno-spasilačke jedinice.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Stefanović je precizirao da će dve cisterne najvećeg kapaciteta, sa više od 10.000 litara, biti dodeljene vatrogasno-spasilačkim jedinicama u Kikindi i Kruševcu, dok će pet novih navalnih vatrogasno-spasilačkih vozila dobiti jedinice u Beogradu, Vranju, Leskovcu, Novom Pazaru i Somboru.

Nastavljamo proces osavremenjavanja i jačanja jedinica policije i vatrogasno-spasilačkih jedinica, jer je to posao koji želimo da uradimo zbog bezbednosti građana i povećanja kapaciteta naših jedinica, rekao je Stefanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je naveo, kupilo je 33 nova vatrogasno-spasilačka vozila marke „MAZ“, od čega je 21 isporučeno, računajući i današnjih sedam, dok će preostalih 12 biti isporučena u aprilu.

On je preneo da je pored ovih vozila, dogovorena nabavka još 25 vatrogasno-spasilačkih vozila tipa „MAN“, od kojih će 14 biti isporučeno krajem jula i početkom avgusta, dok će ostalih devet biti isporučeno do kraja januara sledeće godine.

Ministar je najavio da će vatrogasno-spasilačke jedinice do kraja jula ili početka avgusta dobiti i 17 kamiona tipa „KAMAZ“ i dodao da se tokom ove godine planira ugovaranje nabavke oko 300 vatrogasno-spasilačkih terenskih kombi vozila, specijalnih logističkih vozila za potrebe Sektora za vanredne situacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je rekao, nabavilo je i tri terenska vozila za praćenje i suzbijanje šumskih požara, kao i osam terenskih motornih vozila sa pripremljenim izvodom instalacije za kolsku radio stanicu i dodatnu opremu.

Stefanović je naglasio da Ministarstvo, kroz saradnju sa britanskim i drugim vatrogasnim savezima, razmatra i nabavku jednog dela polovnih vozila koja su u odličnom tehničkom stanju, a koja će zameniti vozila u vatrogasno-spasilačkim jedinicama, od kojih su neka, nažalost, proizvedena i 70-ih godina prošlog veka.

Milisav Pajević