Nova trafostanica omogućiće širenje industrijskih zona na teritoriji Stare Pazove

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Izgradnjom Trafostanice 110/20 kV „Krnješevci“ vrednom 259 miliona dinara „Elektroprivreda Srbije“ i ODS „EPS Distribucija“ omogućili su da se šire proizvodni pogoni u industrijskim zonama pored Beograda. Nova TS prvenstveno napaja industrijske zone Šimanovci i Krnješevci. Njenim ulaskom u pogon, rasterećene su okolne TS 110/20 kV – „Pećinci“, „Nova Pazova“ i „Stara Pazova“, i pojačao se njihov kapacitet za napajanje novih kupaca.

Foto: EPS

„Ono što je mnogo važnije od uloženih više od dva miliona evra je ono što dobijamo izgradnjom ove trafostanice. Ovo je ogromna industrijska zona sa više od 40 velikih potrošača i proizvođača koji imaju osetljivu opremu i potrebu za stabilnim napajanjem. Ovde radi preko 10.000 ljudi. Sada je omogućeno da snabdevanje ove zone nema nikakve veze sa naseljima gde žive građani i nikakav uticaj neke eventualne havarije ovde ne prenosi se na stabilnost napajanja u stambenim delovima“, poručio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Izgradnjom TS „Krnješevci“ EPS je ispunio i obavezu iz ugovora Republike Srbije sa kompanijom „Boš“ za investiciju u izgradnju fabrike u Šimanovcima. Obezbeđeno je kvalitetno i sigurno napajanje fabrike iz dva nezavisna 110/20 kV izvora. TS je izgrađena kao objekat za dva tansformatora snage po 31,5 MW. U prvoj fazi je ugrađen jedan.

Na teritoriji Stare Pazove su čak četiri industrijske zone sa velikim brojem renomiranih investitora. U Krnješevcima, najmanjem naselju staropazovačke opštine, na oko 25 kilometara od Beograda, formirana je industrijska zona na oko 600 hektara u kojoj su neke od najpoznatijih domaćih i inostranih kompanija. Rad tih kompanija ne bi bio moguć da EPS nije obezbedio energetske objekte za stabilno napajanje električnom energijom.

Izvor: EPS