Nova toplana u Banjaluci u punom kapacitetu od 1. februara

Region | Biomasa

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i odbornici Skupštine grada Banjaluka, obišli su „Eko toplane“ Banjaluka, koje će greanje grada zvanično preuzeti 1. februara 2018. godine.

Radojičić je izjavio da je za 31. januar zakazana sednica Skupštine grada na kojoj treba biti donesena odluka o poveravaju grejanja novom subjektu Eko toplanama. Radovi su počeli 1. juna prošle godine, a sada je izgrađen objekat instalisane snage 50 megavata. Od novembra je počela proizvodnja toplotne energije, postepeno su uključivani kotlovi i sada ih radi šest, a do srede će u funkciji biti još dva kotla, odnosno 40 megavata energije, što je dva i po puta više od postojećeg instalisanog kapaciteta koji je u upotrebi s toplanama na Starčevici i Kočićevom vencu, rekao je Radojičić.

Direktor Eko toplana Banjaluka Borko Torbica izjavio je da će Banjalučani u budućnosti grejanje imati tokom 24 sata, što će olakšati isporuku toplotne energije obzirom da neće dolaziti do rashlađivanja sistema. U izgradnju nove toplane uloženo je oko 35 miliona KM, a kada je u pitanju struktura vlasništva nad novim preduzećem Grad je vlasnik 49 odsto, a Institut za energetiku i ekologiju vlasnik je 51 odsto.

izvor: banjaluka.rs.ba

Sandra Jovićević