NOVA PRAVILA: EU postigla sporazum o tome kako obezbediti gas u kriznim situacijama

Vesti | Svet | Gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Malteško predsedništvo Evropske unije i pregovarači Evropskog parlamenta postigli su neformalni sporazum oko novih pravila za osiguranje isporuka gasa za članice EU-a u kriznim situacijama.

Prema njima, članice EU-a koje se suoče s iznenadnom nestašicom gasa moći će upozoriti drugu članicu o nastaloj krizi i zatražiti prekograničnu pomoć u isporukama gasa. U suštini, dogovoreno je načelo solidarnosti za susedne zemlje, kako bi se pomoglo u osiguranju isporuka gasa za potrebe domaćinstava i najvažnijih socijalnih ustanova u slučaju ozbiljne gasne krize. Gasne kompanije će morati prijaviti dugoročne gasne ugovore koji su relevantni za bezbednost snabdevanja pojedine članice EU-a.

Definisane su četiri rizične grupe članica koje služe za uspostavljanje obavezne ‘saradnje povezane sa rizicima’, za zajedničku procenu rizika i zajedničku uspostavljanje preventivnih i hitnih mera za ublažavanje kriznih situacija. To je razlika u odnosu na sedam grupa koje su bile ranije predložene u inicijalnom nacrtu pregovora.

Definisane su i tri nivoa krize u snabdevanju gasom i to: rano upozorenje, uzbuna i hitno stanje, a njih će članice EU-a moći proglasiti tako što će o njima obavesti Evropsku komisiju i nadležna tela u svojim rizičnim grupama i direktno povezanim susednim zemljama. Dogovor takođe podstiče zemlje na sprovođenje programa energetske efikasnosti i diversifikacije dobavnih pravaca kao preventivnih mera za sprečavanje izbijanja mogućih kriza. Taj neformalni dogovor još mora dobiti formalno odobrenje EK-a i EP-a pre nego se ozakoni, javlja rumunski portal ‘Energy World Magazine’, prenosi Energetika-net.