Nova podrška za “zeleni” turizam u Crnoj Gori

Turizam | Region | Održivi razvoj

Foto: Pixabay

Za projekat razvoja “zelenog”, niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori do sada je opredeljeno 750.000 evra, a podržano je 25 projekata u 11 opština, čiji je cilj smanjenje nivoa emisija gasova sa efektom staklene bašte, izjavila je menadžerka Aleksandra Kiković iz UNDP-a, na prezentaciji trećeg po redu poziva za sufinasiranje održivih projekata u turizmu.

To je samo jedan od elemenata kojim želimo da se stvori okvir za finansiranje projekata u sektoru turizma i šire koji će doprinijeti borbi protiv klimatskih promena. Prvi javni poziv je objavljen 2016. godine, a drugi 2017. godine, pojasnila je Kiković. Ona je navela da je za novi poziv na raspoalganju 260.00 evra.

Kao i u prethodnim pozivima, sufinansiranje jednog projekta može iznositi 25 odsto vrednosti aktivnosti koji direktno doprinose smanjenju ugljen dioksida, pri čemu maksimalan iznos finansijske podrške po jednom projektu može dostići 15.000 evra. Finansijska sredstva se opredeljuju isključivo za nabavku i instalaciju nove opreme, bilo da se govori o sistemima rasvete, grejanja i hlađenja, solarnim panelima, fotonaponskim ćelijama i slično, ili izvođenju građevinskih radova na objektima, kazala je Kiković.

Projekat zajedno sprovode UNDP i Ministartstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, a a finansira ga Globalni fond za životnu sredinu. Proces će organizovati Privredna komora. On se odnosi na uvođenje energetski efikasnih sistema hlađenja, grejanja, ventilacije i izolacije u objektima koji su namenjeni pružanju usluga turistima, zamenu konvencionalnog sistema grejanja toplotnim pumpama, instalaciju mreže fotonaponskog sistema, uvođenje solarnih sistema za grejanje vode i razvoj održivih, ekološki prihvatljivih sistema javnog prevoza, kao što su zamena korišćenja fosilnih goriva u javnom prevozu obnovljivim izvorima energije (solarna i biogoriva).

Pravo učešća imaju organi lokalne uprave i javne službe, privredna društva i preduzetnici i nevladine organizacije. Mora se završiti do kraja ove godine, a krajnji rok za podnošenje predloga je 14. maj. 2018. godine.

izvor: vijesti.me

Sandra Jovićević