Nova pobeda Bunskih kanala nad MHE

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Odeljenje za urbanizam Grada Mostara ponovo je donelo rešenje kojim se odbija zahtev investitora „Hercegovina građevinsko zanatstvo“ za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju dve mini hidroelektrane na lokalitetu Bunskih kanala.

Rešenje je doneseno na osnovu toga što je ekološko udruženje „Majski cvet“ dostavilo neophodnu dokumentaciju i peticiju s 5000 potpisa građana protiv izgradnje ove dve MHE.

Naime, Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo je ranije izdalo rešenje kojim je odbijen zahtev investitora „Hercegovina građevinsko zanatstvo“ d.o.o. – Ogranak obnovljivi izvori Mostar za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju dve MHE na lokalitetu Bunskih kanala, međutim Ministarstvo građevinarstva i prostornog uređenja je u oktobru 2019. uvažilo žalbu investitora, te je prvostepeno Rešenje poništilo i predmet vratilo na ponovni postupak.

„Ovo rešenje za nas predstavlja uspeh i potvrdu da borba nije uzaludna te nam daje podstrek da ne odustanemo od ostvarivanja cilja. Posebno ističemo da je u oktobru Okružni sud u Sarajevu doneo presudu kojom se poništava ekološka dozvola koju je Federalno ministarstvo životne sredine i turizma izdalo za gradnju dve MHE na Bunskim kanalima. Sve ovo potvrđuje brojne nepravilnosti u ovom slučaju i mi nećemo stati dok se u potpunosti ne zabrani gradnja MHE na Bunskim kanalima“, navodi Oliver Arapović ispred ekološkog udruženja Majski cvet.

Podsećamo, prema rešenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH iz 1970.godine lokalitet „Bunski kanali“ je proglašen rezervatom prirodnih predela-spomenika prirode i nalazi se na Spisku zaštićenih delova prirode Hercegovačko-neretvanskg kantona , a što je u postupku i potvrdilo i nadležno Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite životne sredine HNK.

“Mi nastavljamo našu pravnu borbu protiv Grada Mostara i planiramo da iskoristimo sve pravne lekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja MHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode“, poručili su. 

Izvor: Bljesak.info