Nova peć RTB „Bor“ počinje sa radom početkom marta

Srbija

novatopionica.rtb.rs

Rukovodilac Službe za odnose sa javnošću RTB „Bor“ gospođa Gorica Tončev Vasilić u intervjuu za „Tanjug“ istakla je da se potpaljivanje nove peći očekuje do 5. marta 2015. godine. Ona je istakla da će prva anoda bakra biti izlivena krajem marta s obzirom na to da zagrevanje peći traje 21 dan.

Podsetimo, krajem decembra 2014. godine završeni su radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Sa realizacijom ovog projekta započelo se 28. juna 2011. godine, a njegova vrednost iznosi 250 miliona evra. Republika Srbija je bila garant za kredit kod kanadske EDC banke, a uplatila je i 30 miliona evra za završetak izgradnje topionice i fabrike sumpora. Izvođač radova je kanadska kompanija „SNC Lavalin“, a podizvođač i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ finska kompanija „Outotek“, navedeno je u saopštenju RTB „Bor“. Lokalni radovi bili su povereni kompaniji „Energoprojekt“, dok je nadzor nad svim radovima vršio Građevinski fakultet iz Beograda. Preko 800 radnika bilo je angažovano na realizaciji ovog projekta.

Inače, u RTB „Bor“ u decembru ostvarena je najveća proizvodnja anodnog bakra u 2014. godini, odnosno proizvedena je 4971 tona bakra.

Sandra Jovićević

foto: rtb.rs