Nova istraga EU povodom niskih cena kineskih solarnih panela

Svet

solarna energija

Portparol Evropske komisije gospodin Danijel Rosario izjavio je da su evropske trgovinske vlasti otvorile novu istragu zbog cena kineskih solarnih panela. Nova istraga započeta je 19. decembra 2014. godine, a nakon devet meseci biće doneta odluka o pokretanju tužbe.

Podsetimo, 6. decembra 2013. godine počelo je sprovođenje antidamping mera koje je Evropska unija uvela Kini, a koje su se odnosile na fotonaponske panele iz Kine koji su se u Evropskoj uniji prodavali po niskim cenama.

Sukob između Evropske unije i Kine započet je još tokom 2012. godine, kada je Evropska Unija tražila od Kine da poveća cenu svojih panela jer niskim cenama šteti evropskim proizvođačima. Kina je to odbila i tako je u septembru 2012. godine pokrenuta antidamping istraga protiv ove zemlje. U junu 2013. godine komesar za trgovinu Evropske unije, gospodin Karel de Guht, uveo je porez u EU od 12 odsto na kineske solarne panele i tom prilikom izjavio da bi cena ovih panela trebalo da bude znatno veća, ali i izrazio želju da se postigne dogovor sa Pekingom.

Nakon toga, 31. decembra 2013. godine Međunarodna trgovinska komisija (ITC) započela je carinsku i antidamping istragu povodom uvoza kristalnih silicijumskih fotonaponskih panela iz Kine i Tajvana u Sjedinjene Američke Države. Navodno su ovi kineski solarni paneli prodavani u SAD-u po ceni koja je manja od tržišne vrednosti, a istraga je trebalo da utvrdi da li je time američka industrija solarnih panela oštećena. Istraga je započeta nakon što je kompanija „Solar World Industries America Inc.“, američki ogranak nemačke firme „SolarWorld AG“, podnela zahtev Međunarodnoj trgovinskoj komisiji i američkom Ministarstvu trgovine da se reši rupa u zakonu koja omogućava kineskim firmama da izbegnu carinu koja ide i do 250% tako što koriste solarne ćelije koje su proizvedene van Kine, npr. na Tajvanu.

Inače, antidamping mere uvodi zemlja koja smatra da je niska cena nekog uvoznog proizvoda oštetila njenu industriju. Jeftini kineski solarni paneli koji zauzimaju preko 65% tržišta doveli su do gašenja nekoliko evropskih proizvođača solarnih panela, kojih je najviše u Nemačkoj.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs