Nova Iskra predstavila Zelenu labaratoriju

Vesti | Srbija

Zelena_Laboratorija-Otvaranje-Vizual2Nova Iskra je u sredu 15. juna imala zadovoljstvo da po prvi put u javnosti predstavi projekat “Zelena laboratorija”. Novi prostor je realizovan u saradnji sa kompanijom NIS, kroz program “Zajednici zajedno”. Zelena laboratorija je učionica na otvorenom, ujedno i prvi urbani vrt u centru Beograda koji se nalazi pri coworking prostoru Nove Iskre, u ulici Gavrila Principa.

U okviru programa Zajednici zajedno, kompanija NIS a.d. je podržala ovaj specifičan radni i edukativni prostor Nove Iskre koji se prostire na oko 250 m2. Ono što je do nedavno bio samo krov susednog objekta i neodržavano parče zemljišta zaraslo u korov, pretvoreno je u edukativnu i ekološku oazu pod nazivom Zelena laboratorija, koju će koristiti lokalna zajednica i brojni posetioci programa i događaja u Novoj Iskri.

zzzeeOvaj specifičan multifunkcionalni prostor na otvorenom biće korišćen za realizaciju edukativnih programa, predavanja i radionica iz domena održivog razvoja, ali i kao otvorena radionica manjena komšijama i zainteresovanim pojedincima koji žele da se uključe u održavanje ovog svojevrsnog urbanog vrta. Beogradski festival cveća takođe je jedan od partnera, zadužen za izbor mnogobrojnih biljnih kultura koje su zasađene protekle jeseni, a sada oplemenjuju radni prostor čanova Nove Iskre, kao i iskustvo svih posetilaca koji učestvuju u programima koji su najčešće otvoreni za javnost.

Sa ciljem da se unapredi kvalitet života u lokalnim zajednicama u kojima NIS posluje, a u duhu korporativne društvene odgovornosti i prepoznavanja potrebe za povezivanjem lokalne zajednice i značajnih privrednih subjekata, NIS svake godine organizuje javni konkurs ZAJEDNICI ZAJEDNO. Program je osmišljen sa ciljem da učvrsti partnerske odnose sa lokalnim zajednicama u kojima kova kompanija posluje. U okviru konkursa za 2015 godinu, 110,5 miliona dinara je uloženo u projekte lokalnih zajednica i nevladinih organizacija.

Prvi programi u okviru Zelene laboratorije biće realizovani već tokom juna i baviće se temama iz domena pejzažne arhitekture, dok nastavak programa sledi početkom septembra.

Vesna Vukajlović