Norveška rekorder po broju prodatih električnih vozila

Vesti | Mobilnost

 

Foto-ilustracija: Pixabay

U Evropi je polovinom ove godine broj električnih automobila dostigao broj od milion, podstaknut rastom prodaje za više od 40 posto, navodi se u izveštaju EV-Volumes, baze podataka o prodaji električnih vozila.

Oko 195.000 električnih vozila prodato je u prvoj polovini 2018. godine na evropskom kontinentu, što je za 42 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, prenose agencije.

To uključuje sva električna vozila s baterijama (BEV) i plug-in hibride (PHEV), lična vozila i lakša teretna vozila.

Najviše električnih automobila je u Norveškoj.

Takvim tempom rasta prodaje očekuje se da će ukupno do kraja godine na evropskim putevima biti 1,35 miliona električnih vozila, stoji u izveštaju.

U Norveškoj je prodato 36.500 električnih vozila u prvoj polovini 2018. godine, a očekivanja su da će do kraja godine biti prodato 84.000 vozila, što je 45 posto od ukupne prodaje ličnih automobila i lakših teretnih vozila u toj zemlji. Nemačka bi po pitanju ukupne prodaje mogla preteći Norvešku do kraja 2018. godine.

Evropa je dosegla brojku od milion električnih vozila na svojim putevima otprilike godinu dana nakon Kine, ali ipak prednjači u odnosu na SAD koji će, očekuje se, dostići tu brojku kasnije tokom ove godine.

Milisav Pajević