Norveška pasivna kuća proizvodi preko 20 hiljada kWh električne energije godišnje

norveška pasivna kuca dailymail.co.uk

Norveški istraživački centar za nultu emisiju ugljen dioksida objekata (Norway’s Research Centre on Zero Emission Buildings) u saradnji sa arhitektonskom firmom „Snøhetta“ izgradili su pasivnu kuću koja proizvodi tri puta više energije nego što joj je potrebno.

Pasivna kuća nalazi se u Larvicku u Norveškoj, a godišnje troši samo 7272kWh električne energije. Krov je postavljen pod nagibom od 19 stepeni i okrenut prema jugoistoku kako bi oko 150 kvadratnih metara solarnih panela proizvodilo što više električne energije. Osim toga, solarni kolektori koriste se za zagrevanje vode, a kišnica se koristi kao voda za zalivanje bašte i toalet. Procenjuje se da solarni paneli godišnje mogu da proizvedu 19200kWh električne energije, a solarni kolektori dodatnih 4000kWh električne energije.

Prozori su dizajnirani tako da propuštaju što više sunčeve svetlosti kako bi održali unutrašnjost toplom. Veliki deo ove kuće napravljen je od recikliranog drveta, a svaki sprat poseduje po jedan radijator koji zagreva ceo sprat. Takođe, kuća proizvodi dovoljno energije za napajanje i električnog automobila, a poseduje i bazen i saunu.

Sandra Jovićević

foto: dailymail.co.uk