Nobelovci za hemiju doprinose „zelenoj hemijskoj industriji“

Vesti | Mobilnost | Svet

Ove godine prestižnu nagradu koju dodeljuje Švedska kraljevska akademija nauka podeliće naučnici Frensis Arnold (Frances Arnold), Džordž Smit (George Smith) i Gregori Vinter (Gregory Winter) za istraživanja vezana za izmenu svojstava proteina kako bi se koristili u terapeutske i industrijske svrhe.

Švedska akademija nauka objavila je da troje naučnika nagrađeno je za metode „usmerene evolucije“ za stvaranje novih enzima koji ubrzavaju hemijske reakcije u biologiji.

Rad troje naučnika tako doprinosi promociji „zelene hemijske industrije“, novih materijala i održivih goriva.

Foto: nobelprize.org

Istraživanja ovih naučnika zasnovana su na korišćenju usmerene evolucije u proizvodnji enzima koji dalje mogu biti iskorišćeni za proizvodnju novih hemikalija i lekova. Enzimi stvoreni usmerenom evolucijom koriste se za proizvodnju različitih proizvoda, od biogoriva do lekova. Antitela razvijena korišćenjem metode zvane phage display (prikaz proteina na česticama bakteriofaga) mogu se uspešno boriti protiv autoimunih bolesti, a u nekim slučajevima i protiv raka u fazi metastaze.

Do Nobela su došli koristeći tehniku „usmerena evolucija“ kako bi stvorili nove proteine. Ti proteini se mogu koristiti u raznim oblastima, od proizvodnje novih lekova do biogoriva.