Nobelova nagrada za “klimatsku ekonomiju“

Vesti | Svet

Američki ekonomisti Vilijam Nordhaus i Pol Romer dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Prema nalazu komisije, oni su „osmislili metod koji se bavi najznačajnijim pitanjem današnjice – dugoročnim održivim rastom globalne ekonomije i dobrobiti svetske populacije“.

Akademija navodi da Nordhausovo istraživanje tiču se odnosa prirode i društva, pokazuje da je globalna uniformna šema karbonskih poreza (porez na emisiju CO2 u vazduh) nametnuta svim državama najefikasniji lek za probleme koje izazivaju emisije gasova. On je postao prva osoba koja je kreirala integrisani model, tzv. kvantitativni model koji objašnjava globalnu vezu između ekonomije i klime. Njegov model integriše rezultate istraživanja iz fizike, hemije i ekonomije. Njegov model je sada u širokoj upotrebi – navodi se u saopštenju.

Photo: nobelprize.org

Romerovo istraživanje položilo je temelj onoga što sada nazivamo „endogenom teorijom rasta“, koja je donela nova istraživanja u oblasti regulacija i politike koja ohrabruje nove ideje i dugoročni prosperitet, navodi se u obrazloženju. Romer je pokazao kako znanje može funkcionisati kao pokretač dugoročnog ekonomskog rasta.

Nagrada iznosi devet miliona švedskih kruna (milion dolara), a prva Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je 1969. godine.

Prošlogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio je američki ekonomista Ričard Taler za doprinos u oblasti bihevioralne ekonomije.