NKD: Obustaviti izgradnju malih hidroelektrana na području PP Stara planina

Vesti | Srbija

 

Foto: Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Foto: Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Nacionalna koalicija za decentralizaciju podržava inicijativu za obustavljanje izgradnje malih hidroelektrana na području Parka prirode Stara planina i traži uspostavljanje upravljačkih mehanizama koji će omogućiti primenu standarda definisanih Nacionalnom strategijom održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara i drugim međunarodnim dokumentima čija je Srbija potpisnica koji podrazumevaju očuvanje, održivo korišćenje prirodnih resursa i suštinsko učešće lokalne zajednice u upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima.

Država Srbija je predeo Stare planine stavila pod zaštitu još 1997. godine, a o očuvanju, razvoju i održivosti ovog zaštićenog dobra, po osnovu upravljačkog prava, brine Javno preduzeće Srbijašume.

Ovaj predeo značajan je ne samo zbog izuzetnih prirodnih resursa i potencijala za razvoj turizma i poljoprivrede, koje prepoznaju i domaće zakonodavstvo i strategije razvoja i očuvanja prirodnih dobara, već i zbog važnog kulturnog nasleđa koje takođe predstavlja potencijal razvoja Stare planine i cele jugoistočne Srbije.

Projekat izgradnje malih hidroelektrana je samo jedan od problema koji proizilazi iz loše postavljenog sistema upravljanja i neadekvatne brige nadležnih institucija, a čiji bi efekti mogli imati trajne posledice po životnu sredinu i stanovništvo ovog područja.

Jedna od članica koalicije za decentralizaciju je i Udruženje za zaštitu prirode „Stara planina“ koje deluje na teritoriji Pirotskog upravnog okruga od 1996. godine. Udruženje za zaštitu prirode „Stara planina“ bilo je pokretač inciijative „Zelena decentralizacija“.

Milisav Pajević