Njujork – novi epicentar virusa zbog gužvi u javnom prevozu, parkovima i zgradama

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Jedan od hiljadu Njujorčana već je zaražen, što znači da se koronavirus širi brže nego u Italiji i Iranu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Zhang Kenny)

Grad Njujork je novi epicentar zaraze koronavirusom, jer je tu registrovana trećina pozitivnih u Sjedinjenim Američkim Državama, a virus se širi pet puta brže nego u drugim delovima zemlje.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen, izjavila je koordinatorka Radne grupe za borbu protiv koronavirusa, dr Debora Briks.

Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema grada u ovom trenutku, piše Njujork tajms, dodajući da je u Njujorku već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji.

Razlog je gradski prevoz i gužve u njemu, izuzetno posećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice. Guverner države Njujork Endru Kuomo naredio je bolnicama da smesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 odsto.

Samo u ponedeljak prijavljeno je novih 5.000 slučajeva, što je broj zaraženih podiglo na 21.689 u širem rejonu, dok ih je u samom gradu 13.119.

Od KOVID-19 u gradu je do sinoć preminulo 125 ljudi.

Foto-ilustracija: Unsplash (Joshua Chua)

Predsednik SAD naredio je slanje velikog kontingenta sredstava za zaštitu od koronavirusa (maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava) i najavio da će naučne laboratorije u Njujorku ubrzano raditi na traženju rešenja.

On je iskazao optimizam u pogledu efikasnosti kombinacije leka za malariju i antibiotika, koja se pokazala uspešnom na drugim mestima u svetu.

Gradonačelnik Bil de Blazio zatvorio je škole u Njujorku 15. marta tek posle dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da se đaci i studenti vrate u zgrade pre 20. aprila. Organizovana je onlajn nastava.

Za sada nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savetuje da ostanu kod kuće.

Restorani i barovi ne primaju goste, već samo dostavljaju hranu.

Izvor: RTS