Nju Džerzi uvodi nastavu o klimatskim promenama kao sastavni deo obrazovanja

Foto-ilustracija: Unsplash (Gerard Lázaro)

Nju Džerzi uvodi nastavu o klimatskim promenama kao sastavni deo nacionalnog obrazovanja. Ova američka država već oseća posledice klimatskih promena, poput povlačenja linije obale, jakih oluja, visokih letnjih temperatura, cvetanja algi.

Deca će o klimatskim promenama učiti još u vrtiću, a zatim i dalje kroz školovanje.

Nju Džerzi je prva američka savezna država koja na ovaj način uvodi klimatske promene u osnovno obrazovanje. Za nove obrazovne standarde zalagala se prva dama Nju Džerzija Tami Marfi, smatrajući da će mladi koji se sada školuju osetiti posledice klimatskih promena više nego bilo ko pre njih i da je baš zato važno da im se pruži prilika za upoznavanjem i proučavanjem klimatske krize.

Novi obrazovni standard i nastavni program stupiće na snagu od naredne godine i pokrivaće nekoliko tematskih oblasti: zdravlje i fizičko vaspitanje, nauka, život i karijera 21. veka, društvene studije, tehnologiju, vizuelne i scenske umetnosti i svetske jezike.

Takođe, i nastavni program za matematiku i književnost obuvatiće ove novine.

Integracija problema životne sredine u obrazovanje smatra se izuzetno korisnom, naročito kada se uzme u obzir predstojeća borba protiv klimatskih promena, za koju će ovim tempom budući naraštaji biti adekvatno pripremljeni.

Pored toga, tokom prošlodišnjih protesta primećeno je sve veće interesovanje mladih za radikalnim promenama kako bi se sačuvala planeta i stalo na put daljem zagađivanju.

Guverner Nju Džerzija Fil Marfi je ovu borbu već postavio u sam centar političkog programa i pozvao državu da do 2050. godine koristi u potpunosti čistu energiju.

Jelena Cvetić