Niža cena gasa u Bosni i Hercegovini

Vesti | Region | Goriva | Gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Nadzorni odbor sarajevske kompanije “BH-gas” usvojio je odluku da cena prirodnog gasa za industrijske potrošače u drugom kvartalu bude niža za 6,5 odsto u odnosu na cene koje su bile u primeni u prvom kvartalu, saopšteno je iz ove kompanije.

“Smanjenje cene prirodnog gasa zasnovano je na smanjenju cene nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu“, istakli su iz “BH-gasa” i podsetili da su od početka godine industrijskim potrošačima smanjili cenu prirodnog gasa za 10 odsto.

U saopštenju je navedeno da se može očekivati dalji pad cena prirodnog gasa, jer je formula za obračun njegove cene bazirana na prosecima nafte i naftnih derivata za proteklih devet meseci.

“Prema procenama, “BH-gas” će i u trećem kvartalu izvršiti korekciju cene prirodnog gasa prema industrijskim potrošačima, i to u onom obimu koliko to smanjenje bude obračunato od isporučioca “Gazprom eksporta”“, istaknuto je u saopštenju.

Iz “BH-gasa” navode da sve aktivnosti koje vodi kompanija imaju za cilj da olakšaju poslovanja industrijskih potrošača, svojih direktnih kupaca koji koriste prirodni gas kao energent.

Izvor: Capital.ba, Srna