NIS uspešan uprkos naftnoj krizi

Srbija | Nafta

kiril-kravcenko_biltenPoslednjeg dana u 2016. godini na portalu Naftne industrije Srbije prenet je intervju gospodina Kirila Kravčenka iz dnevnog lista „Politika“. Uprkos niskoj ceni nafte koja je u 2016. bila manja od 50 dolara za barel i naftnoj krizi koja je pogodila gotovo sve naftne kompanije u svetu, NIS je zadržao radna mesta i sačuvao zarade, a nije odustao ni od ključnih investicija, navodi u intervjuu generalni direktor ove kompanije. NIS i dalje puni gotovo 15 odsto budžeta Srbije, a ukupne investicije za narednu godinu procenjuju se na više od 28 milijardi dinara, što potvrđuje status NIS-a kao vodećeg investitora u Srbiji.

Pored zanimljivih razmišljanja o regionu, naftnoj krizi i sličnim temama, gospodin Kravčenko najavljuje i nove projekte:

– Tu su najpre veliki energetski projekti za koje postoji veliko interesovanje partnera, poput izgradnje termoelektrane-toplane Pančevo i vetroparka. Ovi projekti su već usaglašeni i u naredne tri godine bi u njih trebalo da bude uloženo oko 300 miliona evra koje je NIS privukao kao investicije od stranih partnera. Takođe, mi već sada imamo 14 kogenerativnih postrojenja za proizvodnju struje iz gasa na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. Od gasa koji smo ranije spaljivali na bakljama, sada pravimo struju. Spremamo projekte koji bi koristili geotermalnu energiju i potpisali smo sa jednom kineskom kompanijom sporazum o strateškoj saradnji, s kojom planiramo, osim realizacije projekata u okviru geotermalne energije, i proizvodnju struje iz ovih izvora.

Mi već sada prodajemo struju u pet država ovog regiona, a planiramo da trgovinu električnom energijom proširimo na 12 zemalja. Pored EPS-a smo jedini proizvođač struje u Srbiji koji je prodaje na slobodnom tržištu.

Izvor: nis.eu

V.V.