Niš sa 210 evropskih gradova u borbi protiv klimatskih promena

Grad Niš se pridružio grupi 210 gradova širom Evrope, koji predstavljaju 62 miliona građana, čiji gradonačelnici i čelnici zahtevaju da Evropski savet i države članice intenziviraju posveđenost EU borbi protiv klimatskih promena, da pokažu liderstvo na globalnom nivou i ambicioznim pristupom predvode brz napredak u primeni Кlimatskog sporazuma iz Pariza (Paris Agreement).

Otvoreno pismo, koje su potpisali čelnici gradova iz 21 države – članice Evropske unije i sedam susednih zemalja, objavljeno je uoči konferencije „Budućnost Evrope“ koja je održana u Sibiu, Rumunija.

Njihovi zahtevi uključuju: razvijanje pravedne i inkluzivne evropske dugoročne klimatske strategije koja će pojačati otpornost na klimatske promene i obezbediti da se nivoi emisije štetnih gasova više nego prepolove do 2030. godine u odnosu na maksimalno dostignute vrednosti do 2020. godine i dostignu nultu neto emisiju do 2050. godine; unapređenje klimatskih i energetskih ciljeva EU do 2030. godine i ciljeva utvrđenih na nacionalnom nivou kako bi se obezbedila brza, pravedna i na klimatske promene otporna energetska tranzicija u skladu sa gore navedenim ciljevima; usklađivanje narednog dugoročnog budžeta EU sa ovom strategijom, elimisanje subvencija za fosilna goriva i pozicioniranje klimatskih aktivnosti kao prioritetnih u svim programima finansiranja; obavezivanje svih zemalja – članica Evropske unije da uspostave obavezujuće nulte neto ciljeve smanjenja emisije i ostale gore navedene ciljeve.

„Кao Gradonačelnik Niša izuzetno sam ponosan da svoje ime dodam ovom pismu koje potpisuju gradonačelnici iz cele Evrope“, rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Nišai dodao da niški građani imaju iste brige kao i građani cele Evrope, za svoju decu i za njihovu budućnost.

Grad Niš je spreman da predvodi svojim primerom energetsku tranziciju ka ugljeničko neutralnoj budućnosti, ali potrebna nam je podrška naše vlade i sa svih nivoa Evropske unije da bismo osigurali dostizanje ovih ambicioznih, ali neophodnih ciljeva. “

Milisav Pajević