Niš radi na tome da postane „pametan grad“

Foto: Grad NIš

Na osnovu Memoranduma potpisanog u Pekingu, Niš bi do kraja naredne godine trebalo da uvede neke od sistema koji će olakšati svakodnevni život u gradu, što je karakteristika pametnih gradova, rečeno je na drugom delu 5. Foruma naprednih tehnologija. Grad Niš, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija radi na 7 servisa, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović, od kojih će, kako kaže, Grad Niš odabrati 4 prioritetna koji će se odnositi na javnu rasvetu, zaštitu životne sredine, unapređenje parkiranja i regulisanje saobraćaja.

Uvodničar prvog panela pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević istakao je da će se sinhronizacijom rada semafora u Nišu i uvođenjem sistema koji će olakšati parkiranje, doći do smanjenja zagađenja vazduha, budući da će se sprečiti da automobili dugo kruže gradom. Osim toga, on je najavio i uvođenje internet mreže u centru, kao i u još nekim delovima grada, a poručio je da se razmatra i uvođenje pametnog sistema pražnjenja kontejnera.

U prvom panelu, posvećenom upravo ovoj temi, govorili su još i direktor JKP „Mediana“ Dragoslav Pavlović, predstavnik PKS-a Mihajlo Vesović, kao i Vladan Nešić iz Telekoma. Na 5. FNT-u  govorilo se i o sinergiji ekonomije i naprednih tehnologija. O ovoj temi su govorili profesor Boban Stojanović, član IO Društva ekonomista Srbije, Ivan Pavlović sa Ekonomskog instituta Srbije, Goran Mladenović iz „Nikat klastera“, Branislav Brindić i Vladislav Cvetković. Takođe, predstavnici IT kompanija imali su priliku da se, na okruglom stolu „U susret Naučno-tehnološkom parku“ upoznaju sa načinima funkcionisanja budućeg NTP-a, kao i da daju svoje predloge i sugestije.

Opšti je zaključak da ubrzani privredni rast i bolje funkcionisanje saobraćaja i javnih službi, kao i jednostavnije i brže izvršavanje obaveza, jesu prednosti uvođenja novih tehnologija, koje sveukupno grad čine konkurentnijim u odnosu na ostale lokalne samouprave. Ovom prilikom, najavljen je i 3. deo Foruma koji će biti održan na proleće naredne godine u novoizgrađenom Naučno-tehnološkom parku.

Izvor: Grad Niš