NIS pustio u rad 14. mini elektranu

Srbija

Kompanija NIS je pustila u rad četrnaestu po redu mini elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije na naftno-gasnom polju Majdan, u blizini Novog Kneževca. Ukupna snaga postrojenja je 2,41 MW, dok vrednost investicije iznosi 2,6 miliona evra.

Ovom investicijom je ukupan nivo NIS-a u program ulaganja elektrana u Srbiji dostigao 15 miliona evra, dok je njihova snaga 14,5 MW što je dovoljno za snabdevanje oko 20 hiljada domaćinstava. Osim električne energije, na naftno gasnim nalazištima proizvodi se i toplotna energija ukupne snage 4MW koja se koristi za potrebe NIS-ovih postrojenja.

Direktor Bloka Energetika u NIS-u gospodin Aleksej Belov izjavio je da je proizvodnja struje u mini elektranama jedan od projekata na koji su posebno ponosni u NIS-u. Gas koji zbog sadržaja ugljen dioksida i azota od preko 50 odsto ranije nije bio korišćen i spaljivao se na bakljama, sada upotrebljavamo za dobijanje električne i toplotne energije čime povećavamo efikasnost naše kompanije. Sa druge strane, iz istog razloga je značajno smanjena i emisija štetnih gasova u atmosferu, pa time ovaj segment biznisa ima i značajnu ekološku komponentu.

izvor: nis.eu

Sandra Jovićević