NIS povećao proizvodnju gasa

Srbija | Gas

 

268574Naftna industrija Srbije (NIS), otvaranjem aminskog postrojenja u Elemiru kod Zrenjanina, poboljšala je obim proizvodnje gasa za deset odsto u Pogonu za pripremu i transport nafte i gasa, poručili su predstavnici NIS-a.

Direktor Pogona gospodin Predrag Grujić izjavio je da su dobili kvalitetan gas koji se sada meri sa uvoznim ruskim gasom. Kako je dodao, dnevni kapacitet aminskog postrojenja je 750.000 kubika gasa, dok je udeo ugljen dioksida u gasu koji proizvodi NIS smanjen na ispod 3 odsto u odnosu na ranijih između 5,0 i 8,0 odsto.

Prema rečima tehnologa Grigorija Tešanovića, osušeni CO2 se utiskuje u bušotine Rusande, a proizvedeni prirodni gas se isporučuje JP „Srbijagas“.

Aminsko postrojenje u Elemiru za izdvajanje CO2 iz gasa, u koje je NIS uložio više od 30 miliona evra, izgrađeno je 2014. godine, a u samostalnom radu je od jula prošle godine. Postrojenje je prvo u Evropi i drugo u svetu koje za čišćenje prirodnog gasa od CO2 i drugih primesa koristi tehnologiju HiPACT (High Pressure AcidGas Capture Technology), jednu od najefikasnijih među postojećim metodama u procesu prerade gasa. Ta tehnologija doprinosi povećanju efikasnosti poslovanja kompanije, budući da omogućava uštedu toplotne i električne energije, kao i potrošnih materijala do 25 odsto u odnosu na ranije primenjivane tehnologije.

Generalni izvođač na projektu je bila kompanija Ludan Engineering LTD iz Izraela, a projekat je deo velikog NIS-ovog programa za povećanje efikasnosti korišćenja gasnih resursa.

izvor: tanjug.rs

Sandra Jovićević