NIS-ov projekat kogeneracije za efikasno korišćenje gasnih resursa

Srbija

nis_mala_kogeneracijaKompanija „NIS“ AD ima u planu da do kraja 2014. godine izgradi 14 kogeneracionih postrojenja čija se vrednost procenjuje na preko 20 miliona evra, a koji će proizvoditi oko 25MW po času električne i toplotne energije iz gasa. Toplotna energija iz pomenutih kogeneracionih postrojenja koristiće se za potrebe grejanja infrastruktunih objekata, rezervoara, gasnih instalacija i slično, dok će se električna energija delom korisititi za sopstvene potrebe, delom za prodaju ED mreži po “feed-in” tarifi i delom za prodaju na slobodnom tržištu. Do kraja ove godine trebalo bi da se iskoristi 90 procenata gasa uz pomoć ovih kogeneracionih postrojenja.

Prošle godine je kompanija „NIS“ AD pustila u rad četiri kogeneraciona postrojenja „Sirakovo“, „Velebit 1“, „Velebit 2“ i „Kikinda gornje“ čija je ukupna snaga 3885 kW. Vrednost ovih postrojenja je 4,61 milion evra, a ukupna godišnja proizvodnja 28,92 miliona kWh.

Izgradnja kogeneracionih postrojenja deo je dugoročnog projekta iskorišćenja gasa koji će smanjiti emisiju štetnih gasova nakon spaljivanja na baklji. Program se realizuje iz tri dela: projekat kogeneracija, izgradnja aminskog postrojenja u okviru pogona TNG u Elemiru i početak upumpavanja ugljen dioksida izdvojenog iz aminskog postrojenja u radne bušotine kako bi se povećao koeficijent iskorišćenosti ugljovodonika.

Cilj ovog programa koji „NIS“ AD sprovodi je povećanje energetske efikasnosti, smanjenje troškova za obezbeđenje energetskih resursa za potrebe nalazišta i iskorišćavanje gasa koji je ranije spaljivan na bakljama.

Osim projekata kogeneracija, „NIS“ AD je započeo i izgradnju vetroparka „Plandište“ snage 102MW, učestvuje u realizaciji projekta geotermalne elektrane na području opštine Kikinda, a ima u planu i izgradnju parno-gasne termoelektrane toplane u Pančevu snage 208MW.

S.J.
Foto: nis.eu