NIS i FCA Srbija predstavili gorivo budućnosti

Vesti | Srbija | Gas

nisPrednosti korišćenja komprimovanog prirodnog gasa (CNG), kao i dostignuća kompanije NIS u proizvodnji i prodaji ovog energenta, koji se smatra gorivom budućnosti, predstavljeni su na Sajmu automobila (BG Car Show 2016) u okviru saradnje NIS-a sa kompanijom FCA Srbija (Fijat Krajsler Automobili Srbija). O osobinama komprimovanog prirodnog gasa, njegovim ekološkim i ekonomskim benefitima govorio je mr Nikola Luburić iz Sektora za prodaju i trgovinu prirodnim gasom NIS-a. On je objasnio da je NIS 2014. godine započeo proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa na naftno-gasnom polju Palić i da je ovaj energent najpre bio namenjen veleprodaji.

Avgusta prošle godine kompanija NIS je otpočela i maloprodaju ovog energenta, čime je postala prva velika mreža benzinskih stanica u zemlji koja je u svoju ponudu uvrstila i komprimovani prirodni gas. Sa najmanjom emisijom ugljen-dioksida u poređenju sa drugim derivatima komprimovani prirodni gas smatra se gorivom budućnosti. Pored ekološkog aspekta, prednost njegove primene ogleda se i u ekonomskoj isplativosti, kao i u odličnim performansama koje pruža vozilima. Takođe, jedna od osnovnih prednost CNG-a leži u njegovoj energetskoj, odnosno kalorijskoj vrednosti koja je daleko viša u poređenju sa ostalim pogonskim gorivima.

NIS je ovom prilikom najavio i specijalnu ponudu za svoje korporativne klijente. Prvih petnaest kupaca novog modela FIAT 500 L sa pogonom na komprimovani prirodni gas na poklon će dobiti ovaj energent u količini dovoljnoj da pređu 1.000 kilometara. Iz NIS-a napominju da je komprimovani prirodni gas, poznatiji pod nazivom CNG, prirodni gas koji se komprimuje (sabija) na pritisak od 220-250 bara. Njegov glavni sastojak je metan koji u poređenju sa ostalim derivatima ima najmanji koeficijent CO2 po jedinici oslobođene energije. Koristi se kao alternativno gorivo za sve vrste vozila, ali i kao važan energent u industriji i domaćinstvu. NIS  namerava da proširi svoje proizvodne kapacitete izgradnjom dodatnih postrojenja za proizvodnju i prodaju ove vrste energenta.

V.V.

www.balkanmagazin.net

www.B92.net