Nikšić razvija održivi transport

Foto-ilustracija: Pixabay

U Nikšiću u Crnoj Gori postavljena su prva parkirališta za bicikle na četiri lokacije.

Reč je o projektu „Velonik“ koji je realizovala Nevladina organizacija „Biciklo.me“, a finansijska sredstva obezbedila je nikšićka Pivara, koja zadnjih pet godina finansijski nagrađuje najbolje projekte iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

U okviru projekta, u zgradi Tehnopolisa održana je i tribina na temu Nikšić kao biciklistički grad, a sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Skupštini opštine gospodin Nebojša Adžić ocenio je da je ovako nešto nedostajalo gradu. Kako je istakao, jedno od strateških opredeljenja je razvoj održivog grada koji uključuje i održivi transport gde biciklizam zauzima značajno mesto. Prema njegovim rečima, ovako će se omogućiti velikom broju ljubitelja biciklizma u Nikšiću da na povoljnim lokacijama mogu da parkiraju bicikla, ali i da promovišu taj vid saobraćaja i način života.

Izvršni direktor NVO Biciklo.me gospodin Blažo Crvenica je kazao i da im je cilj da i tribinom koju organizuju kao pobednici Pivarinog konkursa, okupe predstavnike lokalnih vlasti, nevladinog sektora, privrede i građane zainteresovane za biciklizam. On je najavio da će organizovati i veliku biciklističku vožnju, koju su pokrenuli prošle godine pod nazivom „Critical mass“.

Menadžerka korporativnih komunikacija Pivare „Trebjesa“ gospođa Natalija Milić izjavila je da im je cilj promovisanje biciklizma, najviše radi ekologije i zdrave životne sredine, kao i zdravih stilova života. Ona je podsjetila da su prvi konkurs za finansiranje projekata nevladinih organizacija pokrenuli 2011. godine i ocenila da su i ovog puta dobili respektabilnog partnera, organizaciju „Biciklo.me“ iz Podgorice, koja je u protekle dve godine mnogo radila na poboljšanju biciklističke infrastrukture u tom gradu.

izvor: rtcg.me

Sandra Jovićević