Nikola izašao na crtu Tesli: Gigantski kamion koji pokreće vodonik!

Mobilnost

Na polju elektromobilnosti suparnik Tesli nije Edison, već Nikola. Iako su obe kompanije ime dobile po srpskom naučniku Nikoli Tesli, na tržištu električnih vozila one su jedna drugoj konkurenti.

Foto: Nikola motor

Nikola je proizvođač električnih kamiona iz Solt Lejk Sitija (Sjedinjene Američke Države).

Nikolin novi proizvod Tre ima hidrogenski pogon koji omogućava nultu emisiju štetnih gasova, brže punjenje, prelazak većih razdaljina i manju težinu teretnjaka. Vozilo ima od 500 do 1000 konjskih snaga i, zavisno od podešavanja, može da pređe od 500 do 1200 kilometara.

Nikola Tre može da se pohvali i dvostruko većim ubrzanjem od klasičnih dizelaša, ali i velikom energetskom uštedom.

Foto: Nikola motor

Veličinu i dužinu novog modela kompanija je prilagodila evropskom tržištu, a testiranje teretnjaka najavljeno je za 2020. godinu na norveškim putevima.

Iako su za imenovanje svojih prethodnih kamiona iskoristili brojeve jedan i dva na engleskom (One i Two), preduzeće je odlučilo da svog Evropejca nazove Tre. Brojčani niz je nastavljen trojkom, ali na norveškom.

Nikola je trenutno u potrazi za pogodnom lokacijom za svoj proizvodni pogon na evropskom tlu.

Foto: Nikola motor

Početak proizvodnje sva tri modela najavljen je u periodu od 2022. do 2023, a rezervacije kamiona već su moguće na njihovom sajtu: https://nikolamotor.com. Kompanija je saopštila da za One i Two do sada ima 8000 zainteresovanih klijenata.

Do 2028, Nikola planira da ima mrežu od preko 700 hidrogenskih stanica za punjenje širom Amerike i Kanade. Svaka od njih na dnevnom nivou može da proizvede od 2 do 8 hiljada kilograma vodonika.

Jelena Kozbašić