Nije potreba procena uticaja na životnu sredinu za vetropark „Dunav 3”

Srbija

vetrogeneratorMinistarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine juče je objavilo Rešenje kojim se odlučuje da nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje vetroparka „Dunav 3” čiji je investitor kompanija „MK Fintel Wind” iz Beograda.

Ovakva rešenja ranije su doneta i za vetroparkove „Dunav 1” i „Ram” istog investitora.

Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu definisano je da je studija o proceni uticaja i saglasnost na studiju o proceni uticaja, odnosno odluka da nije potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu sastavni deo dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za izdavanje odobrenja za izgradnju ili uz prijavu početka izvođenja projekta izgradnje, izvođenja radova, promenu tehnologije, promenu delatnosti.

Inače, kompanija „MK Fintel Wind” ulaže u zelene energetske projekte u Srbiji i regionu, a njihovom realizacijom doprineće se povećanju energetskog kapaciteta Srbije i okruženja.

Podsetimo da je ova kompanija objavila početak izgradnje dve vetroelektrane 30. oktobra prošle godine, ukupne snage 16,5MW, na lokacijama Kula (9,9MW) i Vršac (6,6MW). Očekuje se da ove vetroelektrane budu izgrađene u novembru ove godine i da godišnje generišu 46,2 GWh električne energije, što će zadovoljiti potrebe za strujom oko 1850 domaćinstava.

U decembru prošle godine ova kompanija je dobila lokacijske dozvole za vetroparkove „Ram”, „Dunav 1” i „Dunav 2” ukupne snage 30MW.

Vetropark „Dunav 3”, na teritoriji opštine Veliko Gradište, imaće tri vetrogeneratora snage po 3,075MW.

S.J.