Ni u sanduk, ni u urnu, već u đubrivo – pretvaraju preminule u kompost

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Američka država Vašington usvojila je zakon prošle godine po kojem je omogućeno ljudima da, ako to žele, posle smrti budu pretvoreni u kompost. Ovog meseca, prva zvanično licencirana kompanija za proizvodnju ljudskog komposta otvorila je svoja vrata i ima dosta zainteresovanih.

„Recompose“ je prva od nekoliko certifikovanih kompanija kojima se dozvoljava da ljudske ostatke pretvara u prirodno organsko đubrivo.

Ljudsko telo se stavlja u kapsulu u kojoj se nalaze piljevina, seno i lucerka, a preko njega se stavlja dodatni sloj biljnog materijala. Telo se tu ostavlja 30 dana tokom kojih ga mikrobi i biljke prirodno razlažu.

Od svakog tela se dobije oko jedan kubni metar komposta koji, po želji, može da se donira nacionalnom rezervatu ili članovima porodice koji ako žele mogu i da iskoriste zemlju.

„Još nismo počeli sa radom, jer čekamo poslednje dozvole, ali imamo već 350 ljudi koji su nas izabrali“, kaže Ana Svenson iz kompanije „Recompose„.

Smrt je prljav biznis

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako možda deluje bizarno i morbidno, ovakav način brige o mrtvacu je, kako kažu, i najprirodniji. Smrt i tradicionalni vidovi sahranjivanja u sve naseljenijem svetu su veoma „prljava” praksa.

Kod uobičajenog sahranjivanja u sanduku potrebna je velika logistika i infrastruktura. Planiranje grobalja, kopanje raka, pravljenje sanduka i spomenika predstavljaju ogromne izdatke.

Osim toga, u drugim delovima sveta koriste se i velike količine tečnosti za balsamovanje koja je veoma toksična.

Kremacija, s druge strane, isključuje mnoge od ovih aktivnosti i zahteva manje mesta, ali dovodi do zagađivanja koje nije malo. Prema procenama, svaka pojedinačna kremacija emituje koliko i prosečan automobil na putu od 800 kilometara.

Izvor: RTS