Nevreme i poplave u regionu

Vesti | Region | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Poslednjih dana u Srbiji se najavljuje opasnost od obilnih padavina i poplavnih talasa, a nevreme je već stiglo u region.

Tako se Zagreb suočava sa jakim olujnim vetrom koji je do sada povredio dve osobe a u Bosni i Hercegovini veliku štetu prave obilne padavine koje su poplavile do sada stotine stambenih objekata.

Jaki, na mahove i orkanski vetar, duva u Zagrebu od nedelje uveče. Na ulicama u svim delovima grada mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih štandova, ponegde su iščupani semafori. Vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze napolje ako ne moraju.

Dve osobe su povređene usled jakog i olujnog vetra – pešak na Trgu bana Josipa Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu, objavila je policija.

U prekidu su i neke linije gradskog prevoza, a na terenu su sve gradske službe i vatrogasci. Udari vetra u Zagrebu su jačine i do 100 km/h.

Stotine stambenih objekata poplavljeno je uz rečne tokove na krajnjem severu Bosne i Hercegovine nakon obilnih kišnih padavina koje su to područje pogodile u noći između nedelje i ponedeljka, izvestile su lokalne službe civilne zaštite.

Najviše štete do ponedeljka ujutro registrovano je na području Prijedora, gde su se izlile reke Miloševica i Puharska. Poplavljeno je oko dve stotine kuća, a voda je presekla i puteve koje povezuju naselja oko tih rekama.

Na celom području Prijedora proglašen je prvi stupanj zaštite od poplava. Pripadnici civilne zaštite u punoj su pripravnosti radi evakuacije ugroženog stanovništa i postavljanja dodatnih vreća s peskom.

U Bosanskom Novom voda je prodrla do desetak stambenih objekata. Meteorolozi predviđaju da će takvo stanje potrajati najmanje do 16. maja, a do tada je u zemlji na snazi narandžasto upozorenje na opasne vremenske prilike.

U Srbiji je posle upozorenja Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije o obilnim padavinama koje se očekuju, održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojoj su predložene mere koje se sprovode i formiran operativni tim. RHZS ponovo je upozorio da se od ponedeljka do petka očekuje velika količina padavina, na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima Srbije, od 80 do 120 litara po kvadratnom metru, na istoku i jugoistoku od 40 do 80.

Željka Vesić