Nesvakidašnja 2-u-1 građevina – Veštačka ski staza na postrojenju za preradu otpada

„Hop na Kop“ je svojevrsni poziv za skijanje na Kopaoniku. Danski pandan ove rečenice mogao bi da bude „Hop na kopenhaški pogon za preradu smeća“ s obzirom na to da se u prestonici Danske uskoro otvara veštačka ski staza izgrađena na vrhu centra za upravljanje otpadom. Amager Ressource je otvoren u martu 2017. godine i predstavlja postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije. Procenjena vrednost projekta iznosi gotovo 600 miliona evra.

Foto: Wikipedia/Orf3us

Amager Ressource godišnje tretira oko 400 hiljada tona čvrstog komunalnog đubreta i smatra se najčistijim postrojenjem za sagorevanje na svetu. Još jedna specifičnost je ta da njegov odžak ispušta dimne „kolutove“ od pare.

Pored toga što igra značajnu ulogu u ispunjenju ambicija Kopenhagena da do 2025. godine dostigne nulte emisije štetnih gasova, objekat je značajan i iz perspektive arhitekture i građevinarstva.

Na vrhu građevine je u toku postavljanje veštačke ski staze dugačke 400 metara i površine 10 hiljada kvadratnih metara. Početna tačka spusta je visoka 85 metara, a na sredini staze nalazi se krivina pod uglom od 180 stepeni.

Arhitekte su umesto bele boje za nesvakidašnju skijašku stazu izabrali zelene nijanse. Svoju odluku su oblazložili rečima da bi se bela površina brzo zaprljala i da bi bilo teško da se održava čistom. „Pored toga što će zelena staza lakše zadržati boju, istovremeno će naglasiti i održivi identitet krovnog parka i spalionice otpada.“ Skijašima će biti dostupna i servis za iznajmljivanje opreme.

Sa spoljašnje strane postrojenja nalaziće se i zid za penjanje. Krovni park sadržaće i pešačke puteljke, vidikovce i kafić tako da posetioci ne moraju nužno Amager Ressource da budu sportisti u potrazi za naletom adrenalina i radnici elektrane.

Pogledajte kako izgleda „skijanje po smeću“: https://www.facebook.com/eveningstandard/videos/2215152188537473/.

Jelena Kozbašić