Sa američke i kanadske teritorije od 1970. nestalo 3 milijarde ptica

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Steve Harvey)

Izumiranje mnogih vrsta iz životinjskog, ali i biljnog, sveta postalo je naša svakodnevnica. Klimatske promene, globalno zagrevanje, rasprostranjena upotreba različitih vrsta pesticida i krivolov utiču na drugačiji tok života brojnih bića.

Neke životinje pokazuju veću otpornost promenama, uspevajući da se prilagode novonastalim uslovima života migrirajući na druge teritorije, dok druge, nažalost, ne uspevaju u tome.

U Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi zabeleženo je izumiranje tri milijarde ptica od 1970. godine do danas. Broj koji zvuči nezamislivo u ovom kontekstu zapravo se može lako objasniti. Analize pokazuju da je u proseku više nego jedna u četiri ptice izgubljena, čime dolazimo do zastrašujuće cifre.

Primećen je pad od 29 odsto u populaciji ptica, i to potpuno različitih vrsta. Odnosi se i na ptice pevačice, ptice selice, ali i na ptice koje su stacionirane i u urbanim sredinama, poput vrabaca.

Studija koja se time bavila nije ispitivala uzroke zabeleženih gubitaka, ali poznato je da su ptice jedna od najugroženijih klasa u životinjskom svetu. Jedan od osnovnih problema za njih je zagađenje sredine, što im otežava disanje. Urbanizacijom njihovog životnog prostora, kao i zagađenjem koje nastaje zbog razvoja agrokuture u predelima u kojima žive, mnoge ptice sve teže pronalaze adekvatnu životnu sredinu za sebe.

Kao jedne od krivaca za istrebljenje ptica mnogi vide druge životinje, odnosno nikog drugog nego – mačke. Mačke se hrane pticama i u tom smislu predstavljaju opasnost za njih, ali to ujedno oslikava prirodne položaje u lancu ishrane. Ipak, lokalne vlasti novozelandskog sela Omaui imale su u planu zabranu mačaka.

Nisu samo ptice ugrožena kategorija. Opasnost od istrebljenja preti i insektima. Iako predstavljaju najbrojniju klasu životinja, jedna trećina od ukupnog broja insekata već je ugrožena.

Foto-ilustracija: Unsplash (Guido Jansen)

Zabeležen je i porast broja nekih vrsta na teritoriji Amerike i Kanade, poput vodenih ptica i grabežljivaca, usled uloženih napora na njihovom očuvanju.

Predsednik Američkog udruženja za očuvanje ptica Mihael Par podsetio je da i individualni trud pojedinaca može donekle poboljšati situaciju, odnosno da treba voditi računa o zaštiti okoline, pravljenju prozora koji će biti bezbedni za ptice i obratiti pažnju na to da mačke ostanu u domovima.

Podaci poput ovih iznova osvešćuju čovečanstvo da se lista ugroženih vrsta živog sveta neprestano proširuje i da se moraju uložiti veliki napori kako bi se tome stalo na put.

Jelena Cvetić