Neophodno uspostaviti energetsku stabilnost Republike Srbije

Svet

aleksandar-antic-i-zorana-mihajlovic

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić danas će se u Budimpešti sastati sa mađarskim ministrom energetike gospodinom Miklošem Šestakom. Tema sastanka biće snabdevanje Republike Srbije gasom iz Rusije i mogućnosti njegovog skladištenja u Mađarskoj.

Gospodin Antić je izjavio za „Tanjug“ da se nada da će Mađarska izaći u susret Srbiji i dopustiti skladištenje ruskog gasa u njihovoj zemlji.

On je takođe rekao da je podzemno skladište gasa Banatski dvor već popunjeno, kao i da postoje različite opcije pomoću kojih bi Srbija mo0gla obezbediti dodatne zalihe gasa.

Resorni ministar gospodin Antić dodao je i da će se danas u Budimpešti održati konferencija o korišćenju prirodnog gasa u dunavskom regionu, kao i da je učešće Republike Srbije na ovoj konferenciji veoma značajno za razvoj čitavog regiona.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednik Vlade Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović izjavila je u intervjuu za „Blic“ da je neophodna stabilnost u snabdevanju električne energije. Ona je dodala i da je potrebna strategija za postizanje energetske bezbednosti u Srbiji, ali i podsetila da je u toku javni poziv za kupovinu dodatnih količina gasa koji bi trebalo da pomogne Srbiji u obezbeđivanju energetske stabilnosti.

Sandra Jovićević

foto:kurir-info.rs