Neophodno povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu

03.12.2015. Parl. forum parlament.gov.rs

U četvrtak 3. decembra 2015. godine održan je sedmi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Predsednik Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Republike Srbije gospođa Aleksandra Tomić izjavila je da je povećana potreba za energijom i cena energenata, tako da je potrebno racionalno korišćenje energije i unapređenje energetske efikasnosti. Ona je dodala da je parlament doneo zakonska rešenja koja se odnose na racionalno korišćenje energije, ali i da je definisan budžet.

Potpredsednik Narodne Skupštine i član Foruma gospodin Veroljub Arsić istakao je da je efikasnijom proizvodnjom energije iz dostupnih i obnovljivih izvora energije, sa planiranim i isplativim plasmanom moguće uspostaviti održivi energetski sistem. Dodao je da se standardi energetike u svetu u velikoj meri tiču energetske efikasnosti, a s obzirom da je to za Srbiju relativno nova oblast potrebna su ulaganja i određene promene. Kako je istakao, Republika Srbija će prihvatiti obaveze i uskladiti ih sa energetskom politikom Evropske unije, a sebi će zacrtati ambiciozne ciljeve iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Rukovodilac GIZ projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ gospođa Renata Šindlbek izjavila je da u Evropskoj uniji 40 odsto energije troše zgrade, a unapređenjem energetske efikasnosti takva potrošnja energije bi se mogla smanjiti za oko 5 odsto. Navela je i da je potrošnja energije u Srbiji četiri puta veća nego u Evropskoj uniji, tako da je unapređenje energetske efikasnosti neophodno.

Na Parlamentarnom forumu za energetsku politiku Srbije razgovaralo se i o mogućim modelima finansiranja projekata za unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu u Republici Srbiji, a neki od učesnika bili su predstavnici Evropskog instituta za performanse zgrada i Grupa za razvojne politike.

Sedmi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije organizovan je uz podršku GIZ projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu u Srbiji“.

Sandra Jovićević

foto: parlament.gov.rs