Neophodno očuvanje biodiverziteta

Svet | Održivi razvoj

GREEN-WEEK-2015-2-250x166

Prošle nedelje u Briselu u Belgiji održana je konferencija „Zelena nedelja“ čije su glavne teme bile zaštita životne sredine i biodiverzitet.

Prvi potpredsednik Evropske komisije gospodin Frans Timerman izjavio je da se mora sačuvati biodiverzitet Evrope, kao i da se mora naći način da se poboljša delovanje politika životne sredine.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije istakli su da je Republika Srbija nacionalnim propisima regulisala očuvanje biodiverziteta, odnosno zaštitu retkih i ugroženih vrsta. Navedeno je i da postoji veliki potencijal u zelenoj ekonomiji.

U okviru konferencije razgovaralo se o merama za zaustavljanje i smanjenje gubitka biodiverziteta i usluga ekosistema do 2020. godine, a u rečeno je i da je u toku procena strategije kako bi se identifikovale oblasti koje je moguće unaprediti. Osim toga, bilo je reči i o klimatskim promenama, mreži Natura 2000, zelenoj ekonomiji, primerima dobre prakse iz oblasti očuvanja i unapređenja biodiverziteta.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs