Neophodno formiranje Zelenog fonda

ministarstvo-poljoprivrede rtv.rs

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zatite životne sredine gospođa Stana Božović na Pododboru za transport, energetiku, zaštitu životne sredine, klimatske promene i regionalni razvoj istakla je da su u proceduri trenutno tri nova zakona iz oblasti zaštite životne sredine. Prema njenim rečima, ovim zakonima reguliše se osnivanje Zelenog fonda kojim će se finansirati projekti iz oblasti zaštite životne sredine. Ona je istakla da je uloga Zelenog fonda da omogući finansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine kako bi se dostigli obavezni standardi iz ove oblasti u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Gospođa Božović je dodala da će Zeleni fond raditi po principu „zagađivač plaća“, a da će sredstva biti usmerena pre svega na projekte upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Navela je i da je Zeleni fond neophodan kao institucija koja se bavi planiranjem, projektovanjem, finansiranjem, implementacijom i nadzorom projekata zaštite životne sredine.

Podsetila je i da preliminarna procena troškova zaštite životne sredine iznosi oko 11,5 milijardi evra od čega je 6,5 milijardi evra namenjeno investicijama, a ostatak za realizaciju infrastrukturnih projekata upravljanja otpadnim vodama, upravljanju otpadom i upravljanju pijaćom vodom.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs