Neophodne izmene tarifnog sistema

Svet

Aleksandar Antic

Ministar energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je juče za list “Politika” da je važno da se u narednom periodu napravi novi tarifni sistem koji će podstaći štednju struje i da će ministarstvo insistirati da onima koji štede i pripadaju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva ne bude uvećana cena.

Gospodin Antić je, u izjavi novinarima prilikom obilaska kopa Veliki Crljeni gde je pokrenuta proizvodnja uglja, da Srbija ima određene obaveze koje je preuzela na putu evropskih integracija među kojima je i obaveza modeliranja cene u skladu sa opravdanim troškovima proizvodnje električne energije.
Ministar je rekao da u Srbiji postoji nezavisno regulatorno telo – Agencija za energetiku, koja analizira sve parametre u vezi sa eventualnim poskupljenjem cene struje.

„Sve brojke su na stolu, rade se analize i ne mogu danas da izađem sa bilo kakvom pretpostavkom, ali ono na čemu će ministarstvo insistirati jeste da ukoliko ljudi štede i ako pripadaju socijalno ugroženim kategorijama za bilo kakvim režimom mera njihova cena struje ne bude ugrožena”, poručio je gospodin Antić.

On je kazao da je zbog toga u ovom trenutku važnije od same cene struje da se napravi tarifni sistem koji će stimulisati građane da štede i racionalnije koriste struju.Gospodin Antić je pozvao sve građane koji planiraju tokom ove zime da se greju na struju da razmisle o alternativnom načinu grejanja.

On je rekao da Srbija trenutno ima najjeftiniju cenu struje u Evropi, a da je sa druge strane najmanje rentabilno grejanje na struju i da to naš sistem više ne može da izdrži.

izvor:politika