Neophodne investicije u energetsku efikasnost

Svet

panel diskusija o ee nis sajam 2014

Juče je na Sajmu energetike i ekologije održana panel diskusija posvećena energetskoj efikasnosti i energetici u organizaciji NIS-a i Balkanmagazina. Na ovom panelu je rečeno da je neophodno investiranje u podizanje energetske efikasnosti javnih i poslovnih objekata i stanogradnje.

Šef odseka za unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike gospođa Antonela Solujić izjavila je da Republika Srbija uvozi 24 odsto prirodnog gasa, 52 odsto nafte i 14 odsto uglja. Ona je navela da je potrošnja Srbije mnogo veća nego potrošnja većih i razvijenijih zemalja i da bi se značajne uštede mogle ostvariti unapređenjem energetske efikasnosti.

Zamenik direktora Bloka Energetika NIS gospodin Igor Korać predstavio je projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Prema njegovim rečima, ova kompanija trenutno radi na izgradnji postrojenja za komprimovani prirodni gas, a veliku pažnju posvećuje i izgradnji malih elektrana na naftnim poljima, kao i geotermalnoj energiji.

Predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) gospođa Maja Matejić predstavila je projekte energetske efikasnosti i zaštite životne sredine koje je podržala ova institucija. Neki od projekata koje je UNDP sproveo u Republici Srbiji su zaštita biodiverziteta, podrška održivom saobraćaju u Beogradu i promocija eko-turizma i zaštite životne sredine na Vlasinskom jezeru.

Inače, kompanija NIS i Balkanmagazin danas će na Sajmu energetike i ekologije održati panel diskusiju posvećenu zaštiti životne sredine na kojoj će biti predstavljeni osnovni pravci održivog razvoja kompanije NIS.

Sandra Jovićević

foto: tanjug.rs