Neophodne investicije u energetski sektor Republike Srbije

Svet

kostolac

Direktor termoelektrane “Kostolac” gospodin Dragan Jovanović izjavio je da bi jedan od najvažnijih prioriteta Republike Srbije u narednom periodu trebalo da bude stabilnost snabdevanja električnom energijom i energetska bezbednost. Gospodin Jovanović je dodao i da je neophodno ulagati u nove investicije, kako bi se održala energetska stabilnost države.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija je druga po redu evropska zemlja po učešću uglja u proizvodnji električne energije, iako ne koristi najnovija tehnološka dostignuća. Termoelektrane u Srbiji preko 20 godina rade bez povećanja instalisane snage, dok se svake godine povećava potrošnja električne energije, dodao je gospodin Jovanović.

On je istakao da je u narednih nekoliko godina neophodno izgraditi nova postrojenja snage oko 1000MW, jer će do 2025. godine prestati da rade postrojenja ukupne snage oko 1200MW zbog toga što je njihov stepen iskorišćenosti ispod 30 odsto.

Takođe je dodao da je neophodno rekonstruisati postojeće termoelektrane, ali i izgraditi nove termoelektrane, hidroelektrane, postrojenja na gas, kao i prenosnu i distributivnu mrežu, kako bi se postigla energetska stabilnost.

Direktor predstavništva kineske kompanije CMEC (China Machinery Engineering Corporation) gospodin Li Xie Qang izjavio je da bi primarni izvor električne energije u Republici Srbiji trebalo da bude ugalj, jer se 85 odsto električne energije dobija upravo pomoću uglja. On je dodao da proizvodnja električne energije uz pomoć uglja emituje istu količinu štetnih gasova u atmosferu kao i eksploatacija prirodnog gasa.

Sandra Jovićević